Predstavitev kraja - Prevalje

Lep je svet med Peco in Uršljo goro, kjer ob vznožju leži občina Prevalje z raznovrstnimi podobami narave, bogato kulturno dediščino in središčem kulturnega ter družabnega življenja, ki ponuja in privablja.

Lesena skulptura iz hrasta akad. kiparja Andreja Grošlja Tri graščakove hčerke pozdravlja v krožišču ob prihodu na Prevalje s svojo vsebino naslonjeno na pripovedko o nekdanjem jezeru na tem prostoru in o treh graščakovih hčerah Mariji, Barbari in Rozaliji. Na vsebinsko sporočilo je naslonjena tudi celostna podoba občine Prevalje s poudarkom na grbu in zastavi. Samostojna občina Prevalje je nastala po referendumski odločitvi krajanov leta 1999, svoj občinski praznik slavi 26. junija, saj je bila na ta dan leta 1991 po osamosvojitveni vojni na Holmcu izobešena slovenska zastava kot znak samostojne Republike Slovenije. Občino Prevalje tvorijo ob mestu Prevalje še naselja Leše, Holmec, Šentanel s svojimi posebnostmi.

Prevalje je razsežno naselje sredi Mežiške doline ob glavni cesti Dravograd – Črna na Koroškem, kjer se dolina najbolj razširi. Skozi kraj teče reka Meža, na severni strani ga zapirata Stražišče in Dolga Brda, na jugu Naverški vrh, Temelnov in Riflnov vrh. V kraju je dobro razvita trgovska, gostinska, turistična in gospodarska dejavnost. Vsestranska bogata kulturna dejavnost, ki jo izvajajo številna kulturna društva, daje kraju identiteto in žlahtnost.

Prevalje so bile naseljene že v rimski dobi, o čemer pričajo ostanki kastela in odkopani rimski predmeti. Še danes so ohranjene številne najdbe iz teh časov, najbolj prepoznavna je gotovo Brančurnikova klop, rimski sarkofag, pred eno najstarejših gostiln na Slovenskem - Brančurnikovo gostilno. Tudi ime kraja ima domnevno rimski izvor (prae valli - pred dolino, prae vallis - prednja dolina). Prvi pisni zgodovinski podatki o kraju omenjajo župnijsko cerkev Marije Device na Jezeru v Farni vasi leta 1335. Naslednji viri o kraju so iz začetka 18. stoletja, ko so se v Mežiški dolini pojavili prvi industrijski obrati in se je po letu 1772 ob nahajališčih železove rude začelo razvijati fužinarstvo, ki je za svoje energetske potrebe izkoriščalo vodno moč Meže. Leta 1823 sta brata Rosthorn ustanovila v kraju cinkarno, že leta 1835 je začela namesto cinkarne delovati železarna z valjarno, ki je Prevaljam prinesla veliko slavo z železniškimi tirnicami za železniške proge po Evropi. Leta 1863 so Prevalje dobile železnico z znamenitim Štoparjevim mostom, ki je tehniška posebnost, in železniško postajo, ki je bila prototip za ostale železniške postaje. Železarna Prevalje je bila do ukinitve leta 1899 najmodernejša v tem delu Evrope. V spomin na to znamenito obdobje železarstva je v središču Prevalj nekaj pomnikov tehniške dediščine iz obdobja železarstva. K razcvetu železarne in kraja je pripomogel tudi rudnik rjavega premoga na Lešah, ki je deloval 121 let (1818-1939).

Prevalje so znamenite tudi zaradi tiska in tiskarstva in pisane besede. V prostorih nekdanjih prevaljskih fužin je od leta 1919 po razpadu Avstro-Ogrske do leta 1927 delovala Mohorjeva tiskarna iz Celovca, v nekdanji mežnariji in šoli ob cerkvi Na Fari pa je delovala uprava Mohorjeve družbe, ki je v tedanjih nemirnih časih ohranila svoje poslanstvo – tiskanje knjig v slovenskem jeziku, saj so natisnili približno devetdeset naslovov v dva milijona izvodih. V osnovni šoli Prevalje je leta 1961 vzklila ideja o bralni znački, tej slovenski kulturni posebnosti, pobudnika sta bila prof. Stanko Kotnik in ravnatelj ter pisatelj Leopold Suhodolčan. V centru Prevalj ohranja spomin na pomembne osebnosti občine Prevalje Spominski park.

Kraj se je z zanimivimi stavbami razvil ob glavni cestni povezavi doline s častitljivimi hišami, v 18. in 19. stoletju z Ahacovo hišo, Rebernikovo kovačijo, na Glavarstvu stoji stanovanjska hiša, ki je bila nekoč namenjena vodstvu železarne, okrog katere se je širil park, v katerem je stal prvi javni spomenik v Mežiški dolini posvečen Augustu von Rosthornu, ustanovitelju železarne in Prevalj. Na Starih sledeh stoji prvi delavski blok z elementi angleške arhitekture Preganthauz. Ob Flisovem potoku stoji hiša, v kateri je bila prva bolnišnica za železarje, hiša Filipowskega … Med novejšimi stavbami stoji tik ob glavni cesti Gasilski dom, Družbeni dom z večnamensko dvorano, knjižnico, Grošljevo galerijo, glasbeno sobo, kegljiščem in prostori Občine Prevalje, zdravstveni dom, banka z lekarno, Osnovna šola Franja Goloba s športno dvorano, Dom starejših občanov Na Fari in kar nekaj nakupovalnih centrov. Prevaljam dodajajo vsebino kapelice, križi, križev pot na Brinjevo goro, forme vive iz železa in druge javne plastike. Svojevrsten utrip daje Prevaljam pestro kulturno življenje po zaslugi bogate društvene dejavnosti, ki napolnjujejo prostor s svojo vsebino. Tu se odvijajo kvalitetne glasbene prireditve z vrhunskimi izvajalci, posebnost so Sušnikovi dnevi v novembru, privabljajo odmevna Jesenska srečanja v septembru, festival zabave, športa in kulture, katerih sestavni del je tudi Krojačkov dan, v spomin na bralno značko in pisateljsko izročilo Leopolda Suhodolčana. V kraju je zelo razvejano športno življenje, ob šoli je zgrajena športna dvorana, na Ugaslih pečeh vabi Športni park Ugasle peči s stadionom, tribuno, umetno travo, lučmi, atletsko stezo; oba objekta ustrezata mednarodnim normativom in lahko gostita vrhunska tekmovanja. Urejene so kolesarske poti, tematske in pohodniške poti. Prevalje so 22. decembra 2005 dobile status mesta.

prevalje-krozni

Prevalje

Lep je svet med Peco in Uršljo goro, kjer ob vznožju leži obcina Prevalje z raznovrstnimi podobami narave, bogato kulturno dedišcino in središcem kulturnega,...

volinjak

Stražišče

Stražišče je gozdnato hribovito naselje vzhodno od Breznice. Po njem so raztresene samotne kmetije. Nad naseljem se boči apnenčasta Brinjeva gora,...

poljana

Poljana

Dobre 4 km s Prevalj, ob glavni cesti Prevalje–Mežica, leži naselje Poljana. Tik ob glavni cesti stoji gotska cerkev sv. Janeza Krstnika iz 14. stoletja,...

holmec

Holmec

Na nekdanjem mejnem prehodu Holmec stoji pomnik Domovino se vedno brani 1991-2011, postavljen ob 20-letnici samostojnosti RS.

sentanel

Šentanel

Vas slovi po izvrstni koroški kuhinji, prvovrstnem moštu in edinstvenih razgledih na Uršljo goro, Peco, Raduho, Libuško polje, Obir in Podjuno.

lese

Leše

Strnjena vasica Leše leži v majhni kadunji in je deloma raztresena po pobocjih, skozi pa tece Leški graben. Preteklost Leš je najbolj zaznamovalo rudarstvo,...